stukjes uit de IJmuiderCourant 

 

Gemeente ziet niks in Bouwen op VSV-terrein

 

VELSERBROEK - De gemeente Velsen ziet een plan voor de bouw van 310 woningen op het terrein van voetbalclub VSV in Velserbroek niet zitten. Er zijn teveel praktische bezwaren en daarnaast kost het realiseren van de huizen geld in plaats van dat er op wordt verdiend.

VSV had samen met bouwbedrijf Westdijk een plan ingediend bij de gemeente. Het sportcomplex van VSV zou richting snelweg A9 opschuiven en op het vrijkomende terrein konden dan mooi woningen worden gebouwd. De gemeente Velsen heeft het plan nu beoordeeld.

Er moet, aldus wethouder Gert-Jan van der Hulst, rekening worden gehouden met boerderijen (geurcontouren), DSM Agro, een LPG-station en een gasleiding (risicocontour), een archeologisch waardevol gebied (Huis te Spijk) en de luchtkwaliteit nabij snelwegen A208 en A9.

,,Het hele terrein kan niet worden bebouwd'', aldus Van der Hulst. ,,Daarnaast wil Westdijk 310 woningen bouwen terwijl de gemeente in de Structuurvisie uitgaat van 380. Het plan Westdijk levert de gemeente een klein beetje op en kost Westdijk/VSV veel geld. Het gemeenteplan levert een redelijk positief saldo op.''

B en W zullen daarom aan de gemeenteraad voorstellen niet te kiezen voor het plan Westdijk.

Bart Boele
woensdag 15 juni 2005

----------

Toch onderzoek naar verhuisplannen VSV

 

VELSERBROEK - Er is weer hoop voor Velsens grootste voetbalclub, VSV uit Velserbroek. Burgemeester en wethouders (B en W) laten ambtenaren alsnog onderzoeken of verhuizing van de club mogelijk is naar de grasvelden langs de A9. Het eerste verkennende resultaat leggen ze voor aan de gemeenteraad.

Die moet tijdens de beslissende raadsvergadering over de bezuinigingen, 30 juni, beslissen of hij geld wil uittrekken voor verder onderzoek. Er is met de verhuizing van VSV mogelijk 25 miljoen euro te verdienen. Velsen moet een structureel begrotingstekort dichten van 12 miljoen.

VSV kampt met ruimtegebrek op sportpark De Hofgeest en wil daarom verhuizen. Samen met de IJmuidense projectontwikkelaar Westwijk werd een oplossing bedacht. VSV zou aan de A9 meer velden kunnen krijgen. Westwijk zou geld verdienen met de bouw van een nieuwe woonwijk op de VSV-velden. Bovendien becijferde de projectontwikkelaar dat er voor de gemeente ruim 25 miljoen euro was te verdienen aan dit plan.

De gemeente had immers de kans om gelijktijdig met de verhuizing woningen te laten bouwen langs de Grote Buitendijk (een wens van B en W) en op de plek van tennisvereniging Hofgeest en rugbyclub The Smugglers. Deze twee sportclubs kunnen meeverhuizen met VSV, aldus Westwijk. Bij VSV bedacht Westwijk een multifunctioneel centrum met supermarkt.

B en W besloten in maart het bouwinitiatief niet te behandelen. VSV kan best groeien op de huidige plek, zo vinden ze, door kunstgrasvelden aan te leggen die vaker bespeeld kunnen worden. Het bouwinitiatief wilden ze pas behandelen als de structuurvisie (die duidelijk maakt waar gebouwd mag worden) en de sportparkennota voor de herindeling van sportvelden kant en kaar zijn. Maar de structuurvisie heeft forse vertraging opgelopen en de sportparkennota is onbepaalde tijd uitgesteld.

Het B en W-besluit was tegen het zere been van de raadsmeerderheid van VVD, Velsen Lokaal en PvdA. Die droegen B en W in een motie op te onderzoeken hoe VSV te helpen was. De partijen kenden het bouwinitiatief niet en eisten dat B en W het ter bespreking zou voorleggen.

Ze vinden ook dat B en W serieus moet laten onderzoeken of de tientallen miljoenen waren binnen te halen. Zeker gezien het grote Velsense begrotingstekort en de zware bezuinigingen die Velsen te wachten staan.

B en W stemmen nu alsnog in met een globaal onderzoek. Dat moet uitwijzen of de verhuizing kan en of er echt zoveel geld mee te verdienen is.

B en W beslissen 31 mei wat ze vinden van het globale onderzoek en leggen het 14 juni voor in de raadscommissie ruimte.

Fokke Zaagsma
zaterdag 14 mei 2005

----------

'Verhuisplan VSV moet naar raad'

 

VELSERBROEK - Een plan om de voetbalclub VSV te verhuizen naar een locatie langs de A9 en woningen te bouwen op de vrijgekomen plek in Velserbroek, moet worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Een forse meerderheid in de gemeenteraad wil dat. B en W hebben het plan niet rondgestuurd, hoewel de raad al eerder heeft ge?ist dat dit met alle politiekgevoelige bouwinitiatieven moet gebeuren.

Coalitiepartijen Velsen Lokaal en PvdA dringen, samen met de grootste oppositiepartij VVD, goed voor 24 van de 33 raadszetels, aan op bespreking van het bouwinitiatief van de IJmuidense projectontwikkelaar Westwijk. Het is beladen onderwerp vanwege de motie die deze drie partijen indienden en met hun steun werd aangenomen. ,,De strekking van de motie is dat het ruimtegebrek van VSV zo snel mogelijk moet worden opgelost,'' legt raadslid Johan van Ikelen van Velsen Lokaal uit.

,,Er is een duidelijke raadsopdracht, maar B en W doen maar niets'', vervolgt hij. ,,We missen de lust om het aan te pakken. We voelen: ze willen dit niet.'' Velsen Lokaal, veruit de grootste partij in Velsen, heeft haar drie wethouders er al op aangesproken.

Van Ikelen: ,,Er wordt verwezen naar CDA-wethouder Hans Romeyn van ruimtelijke ordening, maar heel B en W laat de motie gewoon sloffen.'' Velsen Lokaal is 'boos en teleurgesteld'. VVD-raadslid Gerard Vosse vindt dat B en W het plan op oneigenlijke gronden in de ijskast hebben gezet. ,,Westwijk moet wachten op de structuurvisie. Dat kan nog jaren duren. De sportparkennota wordt de komende tijd niet uitgevoerd. De visie en nota moeten nog worden vastgesteld door de raad. Wat is er op tegen om het plan in tussentijd serieus te nemen?''

De PvdA wil het Westwijk-plan bespreken, maar alleen in samenhang met een voorstel voor de hele strook tussen A9 en Grote Buitendijk. Het een wil de PvdA niet los zien van het andere. ,,Het gaat om een van de laatste open locaties in Velserbroek. Daar moet je goed over nadenken'', verduidelijkt raadslid Aris Blok. ,,Er liggen meer ruimtelijke claims naast woningbouw.'' Voor de PvdA is de noodzaak om VSV te helpen door een verhuizing niet meer aanwezig. ,,Sportwethouder Gert Jan van der Hulst heeft gezegd dat het ruimtegebrek van VSV kan worden opgelost op de huidige locatie. Wij geloven hem. Daarmee is de druk van de ketel.''

Westwijk berekende dat de gemeente zo'n 25 miljoen euro kan verdienen door VSV, tennisvereniging en rugbyclub te verhuizen en dan huizen te laten bouwen op de sportterreinen en langs de Grote Buitendijk. Van Ikelen nuanceert dat het geld pas over vele jaren binnenkomt. Bovendien is het een incidentele opbrengst terwijl structurele inkomsten nodig zijn. Blok wijst er op dat het Westwijk vooral VSV wil verhuizen om dan het VSV-terrein te kunnen bebouwen. ,,En dat levert de gemeente niets op.'' Vosse van de VVD ziet het anders. ,,B en W moeten hier als een bok op de haverkist op springen. Neem een eigen financieel deskundige mee en reken het door. Als het re?el is, moet je er onmiddellijk op inspelen.''

Fokke Zaagsma
dinsdag 29 maart 2005

----------

Herindeling velden op lange baan


VELSEN - Er gaan nog jaren overheen voordat de diverse sportparken in Velsen opnieuw worden ingedeeld. De gemeente wil door de herstructurering meer grond vrijmaken voor broodnodige woningbouw.


De financi?le problemen van de gemeente vertragen de herindeling van de sportvelden echter aanzienlijk, zo kondigde sportwethouder Gert Jan van der Hulst gisteravond aan in de raadscommissie bewoners en samenleving.

Ruim twee jaar is er besteed aan een ingrijpend proces waarin uitgebreid werd gesproken met de sportclubs binnen de gemeente. Dat leidde uiteindelijk tot een dikke nota waarin ingrijpende veranderingen voor een aantal clubs werden aangekondigd. Twee sportclubs moeten verhuizen. Softbalclub Pino's moet weg van het sportpark Zeewijk. Voetbalvereniging Waterloo staat verhuizing te wachten uit Driehuis naar Schoonenberg in Velsen-Zuid. Die voorstellen, een ingrijpende herindeling van sportpark Zeewijk en het vasthouden aan de huidige locatie voor voetbalclub VSV op sportpark De Hofgeest riepen een stroom aan protesten uit de sportwereld op.

Na al het overleg met de sportclubs ligt er nu een nota die de gemeenteraad eigenlijk alleen maar ter kennisname kan aannemen. Uitvoering van de voorstellen kost namelijk handenvol geld en dat is een probleem voor de gemeente die door een begrotingstekort van bijna 20 miljoen euro en een onvoldoende solide financieel beleid inmiddels onder preventief toezicht van de provincie Noord-Holland is geplaatst.

Van der Hulst heeft dan ook zijn ambities flink moeten bijstellen. ,,We hebben twee jaar gewerkt aan deze nota en komen nu in de fase dat we eindelijk de handen uit de mouwen hadden willen steken. We zijn nu echter niet in de positie dat we voortvarend kunnen vertrekken. Ik denk dat we in de toekomst per speerpunt een oplossing moeten vinden. Maar dat zal nog jaren duren.''

Dat uitvoering van de nota op zich laat wachten, frustreert de politieke partijen. ,,We hebben met deze nota zowel positieve als negatieve emoties opgeroepen bij de clubs. Waarom hebben wij dat gedaan als we de voorstellen toch niet kunnen waarmaken?'' vroeg Aris Blok (PvdA) zich af. In feite kan het rapport dan ook voorlopig de la in, concludeerden CDA en VVD.

,,Laten we de nota er over twee jaar mee weer uitpakken'', aldus raadslid Sintenie (CDA).
 
Jacob van der Meulen
donderdag 13 januari 2005 

----------

Gemeente wijst bezwaren herindeling sportparken af

 

VELSEN - De bezwaren van zeven sportclubs en drie scholen tegen de herindeling van de zeven Velsense sportparken zijn door ambtenaren afgewezen. Sportwethouder Gert Jan van der Hulst heeft de afwijzing dinsdag besproken met zijn collegawethouders en de burgemeester. Die hebben zijn conclusies 'voor kennisgeving' aangenomen.

Onder meer de bezwaren van de Velserbroekse voetbalclub VSV zijn niet gehonoreerd. Ambtenaren van de afdeling sport en recreatie houden vast aan het idee dat VSV moet groeien op sportpark De Hofgeest.

VSV wil echter verhuizen naar een nieuwe stek tussen A9 en Grote Buitendijk en wordt daarin gesteund door de coalitiepartij Velsen Lokaal. Burgemeester en wethouders kwamen dinsdag echter niet aan die wens tegemoet.

De ambtenaren van sport en recreatie zijn wel een beetje overstag wat betreft het door VSV aangegeven gebrek aan kleedkamers. Werd eerst het aantal kleedkamers hoe dan ook als voldoende bestempeld, nu zeggen de ambtenaren dat er meer kleedkamers bijmoeten als VSV groeit. Die groei van 15 procent wordt echter niet realistisch genoemd.

Ook naar hockeyclub Strawberries en korfbalclub DKV, beide gehuisvest op sportpark Schoonenberg in Velsen-Zuid, is geluisterd. Als een definitieve beslissing over herindeling van Schoonenberg te lang op zich laat wachten, moet Strawberries eerder een tweede kunstgrasveld krijgen en het kunstgrasveld van DKV worden opgeknapt.

Burgemeester en wethouders hebben 21 december besloten om twee huizen aan de Tolsduinerlaan in Velsen-Zuid, gelegen op de hoek met de Driehuizerkerkweg, niet te verkopen.

Ze willen de grond beschikbaar houden om eventueel bij het naastgelegen sportpark Schoonenberg te betrekken. De bewoner van de panden had de gemeente gevraagd of hij afkon van de overeenkomsten voor erfpacht en huur.

De bezwaren van twee voetbalclubs op sportpark IJmuiden-Zeewijk, Stormvogels Telstar-amateurs en SVIJ, vinden ook geen krediet bij de Velsense ambtenaren.

Twee kunstgrasvelden zijn genoeg, al geven ze toe dat deze velden dan 'intensiever gebruikt zullen en kunnen worden dan gemiddeld'.

De scholen Noordzee College, gymnasium Felisenum en Vellesan College kunnen zich na een gesprek vinden in de adviezen, schrijven de ambtenaren. ,,Er is vastgesteld dat er in de toekomst voldoende capaciteit is op de diverse sportvelden. Afgesproken is dat de afdeling sport en recreatie medegebruik van kleedruimten van sportverenigingen zal initi?ren'', noteren ze.

Het Felisenum, dat zijn plan voor een nieuwe sporthal op Schoonenberg zag afgewezen, wordt beloofd dat er een overzicht wordt gemaakt van de gymzalen die er in de toekomst beschikbaar zijn in Velsen. Opvallend genoeg wordt daarbij ook 'een ontwikkeling' van basisschool Jan Campert in Driehuis genoemd.

Fokke Zaagsma
donderdag 06 januari 2005

----------

Sportclubs moeten wijken voor bouw

 

VELSEN - Twee sportclubs in Velsen moeten verhuizen en twee sportparken moeten (gedeeltelijk) worden bebouwd. Dat staat in plan van burgemeester en wethouders voor herindeling van de zeven Velsense sportparken. Gisteren plofte het op de mat bij de 21 gebruikers.

Voor softbalclub De Pino's is de verandering het grootst. De club moet verhuizen van sportpark IJmuiden-Zeewijk naar sportpark De Elta in Santpoort-Zuid. De Pino's willen niet weg uit IJmuiden.

Voetbalclub Waterloo uit Driehuis (sportpark Waterloo) moet verhuizen naar sportpark Schoonenberg in Velsen-Zuid. Daarvoor moeten B en W wel afzien van de gewenste bouw van zeventig woningen op Schoonenberg. Als voetbalclub VSV in Velserbroek te veel groeit, moet rugbyclub The Smugglers van B en W zijn spullen inladen om naar sportpark Groeneveen in Santpoort-Noord te gaan.

Verhuizing van clubs maakt ruimte voor nieuwe huizen. Sportpark Waterloo kan worden bebouwd met 35 woningen. Ook op een deel van sportpark IJmuiden-Zeewijk kunnen huizen komen. B en W vinden verder dat het veld bij het IJmuidense Vellesan College moet worden bestemd voor woningbouw. Daarmee verliezen de voetbalclubs Stormvogels Telstar, SVIJ en Waterloo in de zomer hun trainingsplek. Leerlingen van het Vellesan College moeten voor gym straks naar Schoonenberg.

Opvallend is dat de door B en W gewenste bebouwing van sportpark Driehuis niet doorgaat. De enige bespeler, voetbalclub RKVV Velsen, is bereid te verhuizen naar Groeneveen. Gebleken is echter dat de grond voor de noodzakelijke uitbreiding recent door iemand is gekocht. De gemeente moet die partij weer uitkopen. Dat is zo duur dat sportpark Driehuis behouden blijft. Ook op sportpark Rooswijk in Velsen-Noord blijkt bouw van woningen of bedrijven niet mogelijk.

Ambtenaren verwerpen het initiatief van gymnasium Felisenum (Velsen-Zuid) voor een nieuwe sporthal op Schoonenberg. De drie huidige sporthallen in de gemeente zijn volgens hen voldoende. Bovendien vragen ze zich af wie het jaarlijkse exploitatietekort van 2 ton op zich neemt.

B en W omarmden begin dit jaar het Felisenum-plan, waarin ook Waterloo, IJmuiden en korfbalclub DKV participeren. In de gedachte sporthal is verder plaats voor fitnessruimte en een paramedisch centrum van verzekeraar Achmea. Sportwethouder Gert Jan van der Hulst erkent dat er twijfels zijn over dat plan. ,,Bovendien is de vraag of we onderwijsgeld kunnen stoppen in een publiekprivate onderneming.''

Fokke Zaagsma

----------

 

zaterdag 13 november 2004

Woede over herindeling sportvelden
VELSEN - Verschillende gebruikers van sportvelden in Velsen zijn boos op het college van burgemeester en wethouders. Aanleiding is het vrijdag bekend gemaakte rapport over herindeling van de velden. ,,We gaan ons hier met alle mogelijke middelen tegen verzetten'', roept Dora van der Veldt, bestuurslid van softbalclub De Pino's.

Voor De Pino's hebben de gemeentelijke plannen grote gevolgen. De softbalclub in IJmuiden Zeewijk moet verhuizen naar Santpoort-Zuid. ,,Dat is belachelijk'', stelt Van der Veldt. ,,Wij zijn een echte IJmuidense club. Vrijwel al onze leden komen uit IJmuiden, verhuizen is geen optie.''

Het ledental van de club groeit snel volgens het bestuurslid. ,,De club wordt steeds groter, we gaan binnenkort zelfs beginnen met een nieuwe jeugdgroep.'' Als het aan Van der Veldt ligt zal die groep gewoon in Zeewijk kunnen trainen. ,,We zullen vechten om op onze plek in IJmuiden te kunnen blijven. Het bestuur heeft met spanning op het rapport gewacht, maar over dit resultaat zijn we zeer teleurgesteld.''

De softballers zijn niet de enigen die moeten verkassen als de gemeente haar zin krijgt. Voetbalclub Waterloo in Driehuis moet verhuizen naar sportpark Schoonenberg in Velsen-Zuid. ,,Ik sta daar zeker niet bij te juichen'', zegt secretaris Johan Strijker. ,,We blijven liever op onze huidige plek. Maar als de gemeente zegt dat dat niet kan dan moeten we ons daarbij neerleggen.''

Wel heeft de club een aantal eisen gesteld. ,,Een daarvan is dat we een kantine krijgen. We verwachten dat de gemeente daaraan tegemoet komt'', aldus Strijker.

Bert-Jan Kollmer, rector van het IJmuidense Vellesan college, is verbijsterd over de inhoud van het rapport. Het sportveld bij zijn school wordt door B en W aangewezen als locatie voor woningbouw. Dat betekent dat leerlingen voor gymlessen naar Schoonenberg moeten uitwijken. ,,Niemand van de gemeente heeft daarover met mij overlegd'', zegt hij verontwaardigd. ,,Dit is een groeiende school die behoefte heeft aan sportvelden. Ik ben het niet eens met deze plannen en ik ga zeker protesteren'', aldus Kollmer.

Ook zijn collega Harry Rours van het Felisenum in Velsen-Zuid is niet blij met het rapport. Het plan van de school voor een nieuwe sporthal op Schoonenberg wordt door de gemeente verworpen. ,,Ik vind dat uitermate teleurstellend, en een gemiste kans voor de gemeente Velsen.''

Afgelopen vrijdag ontvingen alle betrokkenen het rapport over herstructurering van de sportvelden in Velsen. B en W willen dat de velden effici?nter worden ingericht, zodat ruimte voor woningbouw beschikbaar komt. Op dit moment telt Velsen 44 sportvelden.


Mike Leegwater

maandag 15 november 2004

----------

Felle kritiek op bijeenkomst herindeling velden
VELSEN - De aanbevelingen in het rapport over herindeling van sportvelden in Velsen zijn niet uitvoerbaar. Dat verwijt maakten tijdens een informatiebijeenkomst diverse sportclubs gisteravond tegenover de makers van het rapport. ,,De theorie is prachtig, maar de praktijk is totaal anders'', stelt Nico Stoker van Stormvogels - Telstar.

Tijdens de bijeenkomst in de burgerzaal van het Velsense stadhuis had Andr? Timmerman, verantwoordelijk voor de inhoud van het rapport, heel wat uit te leggen. Veel sportclubs die getroffen worden door de plannen hebben ernstige twijfels over de haalbaarheid daarvan.

Vooral de herindeling van sportparken Schoonenberg in Velsen-Zuid en Zeewijk in IJmuiden zorgt voor heftige discussies. Op beide parken moeten meer clubs van dezelfde velden gebruik maken. ,,Dat kan doordat we daar kunstgras willen aanleggen'', stelt Timmerman. ,,Daarop kun je veel meer uren trainen dan op een normaal grasveld.''

Nico Stoker plaatst grote vraagtekens bij deze redenering. ,,Ten eerste staan in het rapport veel fouten als het gaat over de capaciteit die clubs nodig hebben voor onder meer de trainingen. Daarnaast concentreert het gebruik van de velden zich vooral in het weekend en op woensdagmiddag als het over de amateurs gaat.'' Stoker vreest dat daar onvoldoende rekening mee gehouden is. ,,Ik verwacht op dat punt grote moeilijkheden. Vooral in Zeewijk. Daar wil straks iedereen op dezelfde momenten gebruik maken van de beschikbare velden.''

De vraag van softbalclub De Pino's waarom ze weg moeten uit Zeewijk werd door Timmerman kort beantwoord. ,,Het is goedkoper om de club te verhuizen. Handhaving van De Pino's op de huidige locatie vergt investeringen. Dat staat niet in verhouding tot het ledental. Dat is vervelend maar het kan niet anders'', aldus Timmerman.

Peter Duin, voorzitter van de op Schoonenberg gevestigde korfbalclub DKV: ,,Wij blijven voorlopig op onze plek, maar krijgen er geen extra veld bij. Dat hebben we wel heel hard nodig'', zegt hij.

Of de plannen zoals ze in het rapport staan ook daadwerkelijk uitgevoerd worden is nog uiterst onzeker. ,,Zoals iedereen weet zit Velsen in een financieel moeilijke periode'', aldus sportwethouder Gert Jan van der Hulst. ,,We zullen per club bekijken wat haalbaar is.''

Het in opdracht van de gemeente geschreven rapport wordt op 8 december besproken in de commissie ruimte en samenleving. Daar kunnen clubs opnieuw hun bezwaren kenbaar maken. Daarna buigt het college van burgemeester en wethouders zich over de plannen.

Mike Leegwater
vrijdag 19 november 2004